Cereálie ano,ale s mírou
Sledujte obal! Nízký obsah cuktru mají klasické kukuřičké lupínky corn flakes. Na druhou stranu ale obsahují větší množství soli. Méně je proto někdy více...
Cereálie obsahují malé množství vody a naopak hodně sacharidů. A protože jsou často přislazovány a dochucovány například čokoládou, ořechy, skořicí nebo různými populárními polevami, jejich energetická hodnota se ještě zvyšuje.
Nasypat ráno dítěti do misky cereální lupínky a zalít je mlékem je skutečně jednoduché. Jste si ale jistí, že váš potomek dostává plnohodnotnou stravu? Cereální snídaně jsou stále populární. Křupavé sladké lupínky děti milují a trh jich nabízí širokou škálu. Na jednu stranu mohou být bohaté na vitaminy a minerální látky, mají ale také často vysokou energetickou hodnotu a vysoký glykemický index. "Je to dáno tím, že obsahují malé množství vody a naopak hodně sacharidů. A protože jsou často přislazovány a dochucovány například čokoládou, ořechy, skořicí nebo různými populárními polevami, jejich energetická hodnota se ještě zvyšuje," vysvětluje nutriční terapeutka Věra Králová z informační linky Flory.
Kombinovat byste je proto měli s čerstvým ovocem a jogurtem, tvarohem nebo mlékem. Bílkoviny z mléčných výrobků totiž pomohou vyvážit poměr energie ze sacharidů a bílkovin a dítě pak bude mít déle pocit sytosti. Obecně se doporučuje, aby váš potomek konzumoval jednu porci takové snídaně nebo svačinky denně (cca 300 g cereálií + 100-150 ml mléka nebo gramů jogurtu). Věra Králová ještě podotýká, že pokud máte velmi malé dítě, je třeba všímat si na obalu i podílu vlákniny. "Větší množství by totiž dětský organizmus nemusel tak dobře zpracovat a malého konzumenta by mohla postihnout zácpa nebo průjem," dodává.
Co jste možná nevěděli o sušeném ovoci
Pokud je nesířené, bez přídavku cukru, tuků a konzervačních látek, je vhodnější a zdravější než jiné sladkosti. Ovšem...
>> Vedle vlákniny sice obsahuje i některé minerální látky a vitaminy. Není ale všechno zlato, co se třpytí:
Jestli má vaše dítě sklon k nadváze nebo málo sportuje, množství snědeného ovoce hlídejte. "Pamatujte, že samo o sobě obsahuje poměrně velké množství cukru (60-90 %). A někteří výrobci k němu ještě před sušením přidávají až 40 % cukru navíc," dodává nutriční terapeutka Olga Mengerová. Týká se to často např. sušeného ananasu, papáji či banánových chipsů.
>> Po snězení většího množství sušeného ovoce může prudce stoupnout a pak následně klesnout hladina krevních cukrů. Proto ho doplňte buď mléčným výrobkem nebo malým množstvím oříšků.
>> Aby si ovoce zachovalo při sušení barvu, je sířeno. Před konzumací jej proto prolijte vařící vodou. Nebo kupujte nesířené bio plody.
>> Omezte příjem sušeného ovoce máčeného v jogurtu, čokoládě, cukru či carobu. Hlavní složkou je zde zejména cukr, tuk a tzv. éčka. Skutečného ovoce je v nich pramálo.
>> "Nekupujte podomácku balené sušené ovoce, ale sáhněte raději po ověřených značkách. Alespoň si ověříte složení," říká Olga Mengerová a dodává: "Vyhýbejte se i nákupu takových plodů, které si sami můžete v obchodě nabrat lopatkou. Toto zboží nemusí být zcela zakryté, a navíc jej zákazníci často nabírají rukama. A nikdy nevíte, kdo všechno na něj před vámi sahal..."
>> Zvažte nákup ovoce na tržištích. Přes noc bývá skladováno v nevhodných prostorách.